Forum Warszawianka - taka jak Ty Strona Główna   Warszawianka - taka jak Ty
Dla wyjątkowych kobiet z Warszawy i najbliższych okolic
 


Forum Warszawianka - taka jak Ty Strona Główna -> Warszawianki gotują -> Ciasto toffi
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
  Post Ciasto toffi - Wysłany: Nie 17:14, 11 Paź 2009  
wybOrOowa
VIP



Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/6



Rolling Eyes pychooootkaaaa Rolling Eyes

Ciasto toffi
Składniki:
• 1,5 paczki krakersów (np. Lajkonika)
• 3 paczki herbatników (typu Petitki)
• 1 litr mleka
• 1/2 szklanki cukru
• 4 żółtka
• 1 masło
• 1 szklanka mąki krupczatki
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego, lub najlepiej puszka już gotowego kremu toffi
• 1 litr śmietany kremówki
• 2 łyżeczki żelatyny (niekoniecznie, ja dodałam by lepiej się kroiło)
• 1 cukier waniliowy
• 2 łyżki cukru pudru
• pół tabliczki gorzkiej czekolady
Korzystamy z gotowej puszki z kremem toffi. Jeśli nie, kupujemy mleko słodzone w puszce i gotujemy pod przykryciem (puszka powinna być cały czas zanurzona w wodzie) około 2 godziny. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by puszka dokładnie wystygła (nie otwieramy wcześniej).
Sporządzamy krem budyniowy. 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru i masło zagotować. Do gotujacej się masy dodać dokładnie wymieszane mikserem - 1 szklankę mleka, 1 szklankę mąki krupczatki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka. Mieszając gotować wszystko na małym ogniu przez chwilę, aż powstanie masa budyniowa. Lekko przestudzić.
Sporządzamy masę toffi: 1/2 litra śmietanki kremówki ubić. Stopniowo dodawać zimną masę toffi z puszki, ubijając nadal. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy żelatyna zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z przyrządzoną masą toffi.
Sporządzamy masę z bitej śmietany: 1/2 litra śmietanki kremówki ubić. Dodać cukier puder i waniliowy, nadal ubijać. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, przestudzić. Gdy zacznie się robić lekko galaretkowata szybko zmiksować z masą śmietanową.
Na blaszce 20 x 35 cm ułożyć warstwę herbatników. Na nie wyłożyć masę budyniową. Następnie wykładamy krakersy, na które wylewamy masę toffi (masa ta może być wylana dopiero po wystygnięciu całkowitym masy poprzedniej!) . Przykrywamy ją ponownie krakersami, na które wykładamy masę z bitej śmietany. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Przed podaniem posypujemy tartą gorzką czekoladą.
Kolejne warstwy ciasta przedstawiają się następująco:
- herbatniki
- masa budyniowa
- krakersy
- masa toffi
- krakersy
- masa z bitej śmietany
- starta czekolada
Ważna uwaga: ciasto to należy przygotować 24 godziny przed podaniem. Dopiero wtedy uzyskuje odpowiednią konsystencję, krakersy miękną, masy sztywnieją, całość daje się łatwo kroić. Każda próba krojenia przed czasem może się skończyć klęską mniamiiiiii Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Powrót do góry  

  Post  - Wysłany: Nie 18:55, 11 Paź 2009  
Belcia
Adminka



Dołączył: 07 Paź 2009
Posty: 75
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/6
Skąd: z W-wy


Nie mamy miksera Crying or Very sad


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Powrót do góry  

  Post  - Wysłany: Wto 15:52, 13 Paź 2009  
wybOrOowa
VIP



Dołączył: 08 Paź 2009
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/6



Iza dla tego ciasta była bym wstanie kupić mikser albo pożyczyć nawet od sąsiada Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
Powrót do góry  

  Forum Warszawianka - taka jak Ty Strona Główna -> Warszawianki gotują -> Ciasto toffi Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)  
Strona 1 z 1  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

   
  
 Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu  



fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001-2003 phpBB Group
Theme created by Vjacheslav Trushkin
Regulamin